top of page

Food & Beverage

Trygge løsninger for en renere matvareproduksjon.

Produksjon av mat- og drikkevarer fører med seg en rekke utfordringer når det kommer til behandling av prosessvannet. Prosessvannet inneholder ofte næringsstoffer og organiske stoffer som kan føre til overgjødsling, algevekst og endringer i økosystem og artsammensetningen. Derfor er det viktig å sørge for riktig behandling av prosessvannet før det slippe ut i elver, vassdrag, eller til kommunalt renseanlegg.

Hvorfor rense vann fra matproduksjon?

Ved produksjon av ulike matvarer oppstår ofte en form for prosessvann, enten det er avrenning fra jordbruk, vann presset ut av matvarer for å lage konsentrater, eller rengjøring av utstyr brukt i produksjonen. Dette prosessvannet inneholder en konsentrert mengde næringsstoffer, og hvis disse næringsstoffene slippes ut i naturen vil det føre til overgjødsling og algevekst, og dermed ødelegge den naturlige balansen i økosystemet.

Det finnes ulike metoder for å begrense mengden næringsstoffer i prosessvannet, og ofte kombineres flere metoder for best renseeffekt. Gjennom kontinuerlig forskning og utvikling jobber Nordisk Vannteknikk med å stadig forbedre våre anlegg, og vi leverer alltid løsninger etter beste tilgjengelige teknikker (BAT).​

Diverse matretter på et pent dekket bord

Fra jordbruk til oppvask

Nordisk Vanntekikk leverer renseløsninger til alle ledd i produksjon av mat- og drikkevarer, fra jordbruk og produksjon til tilberedning og oppvask.

green Field

Jordbruk

Å drive et jordbruk innebærer at næringsstoffer samt eventuelle sprøytemidler tilsettes jorda for å legge til rette for optimale vekstforhold. Nitrogen fra kunstgjødsel ender i stor grad opp i elver og fjorder, noe som fører til algevekts og store endringer i økosystemet.

Heldigvis finnes det gode metoder for fjerning av nitrogen. En blanding av kjemisk og biologisk vannrensing har vist gode resultater for begrensing av næringstoffer fra prosessvann og avløpsvann. Ved å begrense næringstoffene som renner ut i fjordene vil vi kunne opprettholde en god balanse i naturen.

Hvordan fungerer det?

Renseprosessen for vann fra matvareindustrien avhenger av hva slags forurensning som finnes i vannet. Les mer her om de vanligste vannrenseprosessene innen matvareindustrien.

renseanlegg-ved-fjorden

Tradisjonell sedimentering

Tradisjonell sedimentering er prosessen der vannet får stå i ro lenge nok til at sedimenter får tid til å synke til bunnen. Dette fungerer for å fjerne de groveste partiklene i vannet, ofte tidlig i renseprosessen.

Flokkulering-av-partikler.jpg

Kjemisk felling

Ved kjemisk felling tilsettes en kombinasjon av koagulant og flokkulant for å justere pH og binde partikler sammen slik at de faller til bunnen. Dette er den mest vanlige formen for fjerning av partikkelforurensning.

flotasjonsanlegg-prosessvann-matvareproduksjon.jpg

Flotasjonsanlegg

Flotasjon er en teknikk som tradisjonelt brukes i forbindelse med å utvinne mineraler fra berarter. Teknikken går ut på å tilsette luft slik at slammet skummer og stiger til toppen av tanken hvor det blir skrapet vekk med en slamskrape.

bio-tank-vannrensing.jpg

Biologisk rensing

I et bioanlegg brukes bakterier for å fjerne forurensing i vannet. Ved å skape nok overflate i vannet ved bruk av biokuler samt tilseting av luft, vil bakteriene overleve ved å spise næringsstoffene i vannet. Når bakteriene dør vil de synke og føres videre som større sedimenter.

bottom of page